Karakteristike

O glavnim karakteristikama stolarije

Zašto izbrati PVC prozore?

Prozori od umjetnog materijala, kao što je plastika ali aluminij, su unatoč nekim pretpostavkama ekološki prihvatljivi, budući da se izrađuju sukladno smjernicama za reciklažu. Naime, nakon isteka njihovog životnog vijeka možemo ih u cijelosti ponovno reciklirati.
 
Osim toga, važno je i da su PVC-prozori izrađeni od umjetnog materijala koji se neprekidno jednakomjerno rasteže, a time se postiže i dobra izolacija. Materijali su UV-otporni, što znači da ne stare, žute ili blijede. PVC-materijal je vrlo dobar izolator,  zahtijeva minimalno održavanje te je neosjetljiv na vremenske prilike. Također ne treba bojanje, a i crvi ga ne izjedaju. 

 

Zašto izbrati prozori od umjetnih masa, kad se danas preferiraju prirodni materijali?

Da, sve se više upotrebljavaju prirodni materijali. Da, sve je važnija uporaba ekološki prihvatljivih materijala koji ne štete okolišu. Prozore od umjetnih masa, konkretno od PVC-a, moguće je nakon isteka životnog vijeka u potpunosti reciklirati i ponovno upotrijebiti. Također je PVC izdržljiviji i ima duži životni vijek. Dakle, kao što je istina da se sve više upotrebljava prirodni materijal, istina je i da je s vidika zaštite okoliša i štednje energije sve važnija uporaba PVC-a koji nam svojom primjenom donosi brojne pozitivne karakteristike.
 
Koliki je životni vijek PVC-prozora?

Prozori AJM traju više desetljeća, a to može potvrditi i garancija našeg proizvođača profila koji daje 10-godišnju  garanciju. 
 
Kakva je garancija na AJM prozore?

U AJM-u nudimo različite garancijske rokove koji ovise o proizvodu. Na klupčice Werzalit imamo 10-godišnju garanciju, na UV-otpornost PVC-profila također 10 godina, a na okov 5 godina. Na funkcionalnost sjenila garancija iznosi 2 godine, a na kvake, grilje,  elektromaterijal i druge proizvode 1 godinu. Garancije nema na manje neravnine, zveckanje križeva između stakala, na termički lom stakla te na koroziju refleksnih zaštitnih stakala.
 
Da li PVC prozori rose?

PVC-prozori AJM odlično brtve i ne omogućuju protok hladno-toplog zraka bez nadzora. Mogućnost rošenja se pojavljuje u prostorima s više vlage, no uz redovno i pravilno prozračivanje vlagu možete  eliminirati.

 

PVC prozori su mi previše umjetni. Kako postići prirodniji izgled prozora od umjetnih masa?

Prozori od PVC-materijala omogućuju brojne izvedbe glede boja i kombinacija. Tako danas poznajemo dobre imitacije drva, kod kojih se razlika gotovo ne vidi. Prozori napravljeni od profila s drvenim dekorom se pri gradnji lijepo uklapaju u kombinaciju s drvom, a zato su primjereni za adaptacije i novogradnje.
 
Kakav je okov u prozorima AJM i kakvi su načini otvaranja?

Kod prozora i vrata nudimo sigurnosni okov njemačkog proizvođača Winkhaus.  Klasičan okov ima nagibno-rotacijski sustav otvaranja, a ulazna vrata sigurnosne zatvarače na više točaka ili klizni sustav okova s mogućnošću nagiba.
 
Kakav sustav prozračivanja prozora nudi AJM?

Svi naši prozori su opremljeni okovom, koji može biti rotacijski i nagibni. Isto tako, standardno (iznimke su tehnološka ograničenja) je ugrađen višestupanjski nagibni okov koji omogućava minimalan protok zraka. Prednost tog sustava je da prozračujemo tada kada želimo, budući da ne djeluje po načelu podtlaka (podtlačni zračnici propuštaju zrak i onda kada sami to ne želimo). Važno je da je višestupanjski okov atestiran, te da zbog isključivo ručnog podešavanja udovoljava graničnoj propusnosti zraka koja se mjeri u laboratorijima. 

Prozori, vrata i zimski vrtovi mogu biti opremljeni i posebnim sustavom za prozračivanje »Renson«. Isti se sastoji od posebnih zračnika koji su ugrađeni u elemente stolarije. Može se dodati i posebna turbina za prozračivanje, kojom se može upravljati ručno ili automatski.  Sastavni element može biti i vremenska stanica pomoću koje možete imati ažurirane i precizne informacije o vremenskim uvjetima.