Održavanje

Održavanje i njega stolarije

Čime čistiti PVC-prozore AJM?  
 Osim našeg kompleta za čišćenje prozora,  možete koristiti i drugo neagresivno sredstvo za čišćenje (npr. sredstvo za pranje posuđa).
 
Kako održavati prozore AJM?  
 Naši prozori ne trebaju posebno održavanje. Jednostavno ih redovito čistite te povremeno premažite brtve i okov. Za čišćenje i održavanje preporučujemo komplet za čišćenje prozora i vrata AJM.
 
Koliko održavanja trebaju ALU-elementi? 
 Zaštitnu foliju ne ostavljajte na prozorima! Predlažemo da foliju s vanjske strane prozora odstranite odmah nakon montaže (to je posebno važno ljeti). Zaštitnu foliju s unutarnje  strane ostavite do završetka sa zidarskim radovima, no ne predugo jer je namijenjena samo za zaštitu za vrijeme prijevoza i montaže. Ako je predugo zalijepljena na profil, teško ćete je odstraniti.
 
Na profilu novog prozora pojavila se ogrebotina. Mogu li je odstraniti? 
Nazovite našu servisnu službu. Imamo posebnu pastu za poliranje kojom možete sanirati oštećenja na profilu.
 
Ulazna vrata se teško zatvaraju. Radi li se o grešci? 
Veći elementi stolarije (ulazna, klizna i balkonska vrata, jednokrilni prozori većih dimenzija…) se zbog težine mogu objesiti, a zato se mogu i teže zatvarati. Ne radi se o grešci i s vašim elementom je sve u redu. Pomoću imbus ključa sami možete ponovno podesiti okov, no preporučujemo vam da nazovete  servisnu službu AJM koja će vam ga besplatno ponovno podesiti. 
 
Je li moguće poboljšati zvučnu izolaciju kod novih prozora? 
 Da, moguće je. Najučinkovitiji način za poboljšanje zvučne izolacije je uporaba debljih stakala. Pritom jedno staklo mora biti barem 50% deblje od drugog. Možete upotrijebiti i lijepljeno staklo. Naš stručnjak će vas s veseljem posavjetovati o najboljem rješenju.
 
Zašto se s unutarnje strane stakla pojavljuju kapljice? 
 Kondenzacija na staklu znači da u prostoru imate previše vlage. Vlaga nastaje ponajprije u prostorima u kojima se kuha, pegla, suši veš… Zbog nepravilnog prozračivanja zidovi u stanu se ohlade te se tako vlaga u prostoru pretvara u vodene kapljice koje se najprije vide na staklu. Međutim, to ne uzrokuje štetu na prozorima i vratima. Šteta nastaje na zidovima i namještaju, a zato vas savjetujemo da pravilno prozračujete prostore.
 
Opisana pojava se često dešava u kuhinji, i to nakon zamjene stolarije kad se na novim prozorima zna stvarati vlaga. Naime, stari prozori nisu brtvili kao novi, a zato je potrebno češće prozračivati. Novi prozori imaju bolju izolaciju, a zato vlaga ne može sama izlaziti iz prostora. Budući da je vlazi onemogućen izlaz, ista se seli na staklo, no na staklu ne uzrokuje štetu, osim što to nije baš estetski. Međutim, to ne možemo reći za vlagu na namještaju i zidovima. Zato vas upozoravamo da pravilno prozračujete svoje prostore. Prozračivanje vam možemo olakšati našim modernim sustavima prozračivanja.
 
Kakvo je pravilno prozračivanje? 
Prozračivanje ili uravnoteženje zraka između vanjske okoline i unutarnjih prostora je iznimno važno. Temperatura i relativna vlažnost zraka moraju biti približno jednaki vrijednostima vanjskog zraka, budući da samo s uravnoteženjem zraka izbjegavamo kondenzaciju na prozorskim staklima te posljedično pojavljivanju prijesni u stambenim prostorima. Kako vam se u istima ne bi pojavila plijesan savjetujemo vam da prozračujete prostore, ponajprije ujutro i navečer kad je vanjski zrak hladniji. 
 
Koliko održavanja trebaju ALU-elementi?  
Kod aluminijske stolarije nema potrebe za održavanjem. U usporedbi s drugim materijalima koje je nakon nekog vremena potrebno obraditi, bojati ili na drugi način popraviti, kod aluminijske stolarije dovoljno je čišćenje blagim sredstvima za čišćenje i vodom.
 
Mogu li na novim prozorima nakon obavljene montaže i čišćenja ostaviti zaštitnu foliju koja se nalazi s obje strane prozora? 
U AJM-u imamo posebnu servisnu službu u kojoj vam na raspolaganju stoje stručnjaci, koje će vam za vrijeme garancije stručno i besplatno servisirati sve AJM proizvode.
 
Čime čistiti PVC-prozore AJM?

Za učinkovito čišćenje naših prozora savjetujemo uporabu kompleta za održavanje prozora i vrata AJM. Isti sadrži posebno sredstvo za čišćenje  PVC- profila, kapaljku s uljem za održavanje rotacijskih dijelova okova, vazelin za brtve, krpicu za čišćenje i upute za uporabu.